E-mail newsletter
Jelentkezzen be, hogy híreket automatikusan
planovac

Hucul Magisztrál

A klaszter és a Murányi-fennsík IF teljes desztinációja felépítésének célja – Fekete Garam, már majdnem 10 éve megvan. Az előző változatokban felmerült más termékek felhasználása, melyeket a területfejlesztés súlypontjának tekintettünk. Eredetileg a „Történelmi vasutak” volt a terv – a fekete-garami vasút összeköttetése a P.Polhora – Tiszolc fogaskerekű vasútjával.


Hucul Magisztrál


A Hucul Magisztrál építése az idegenforgalom egyedi termékeként 2009-ben kezdődött. Az ötlet kezdeményezői és kivitelezői a Szlovákiai hucul klub és a Zbojská, s.r.o. A későbbiekben aktívan hozzácsatlakozott a Nemzeti Park Igazgatósága. Az alapgondolat szerint a Murányi-fennsík – Fekete Garam területének lónyeregben való megcsodálására nyújtanának lehetőséget minden látogató számára.
Napjainkban azonban a Hucul Magisztrál nagyobb kiterjedésű szolgáltatásokat és célokat tűzött ki: A Murányi-fennsík NP huculjai tenyésztésének a védelmezése és a terület biodiverzitásának a fenntartása, valamint különböző típusú oktatások, az idegenforgalom produktív klasztereinek létrehozása és a hosszútávon fenntartható idegenforgalom fejlesztése. Az első számú minőségi termék azonban nem változott: „a Hucul Magisztrál körüli vándorlás”.

Miért éppen lovak és miért hucul?

A Murányi-fennsík és a lovak tenyésztése évtizedek óta egyet alkotnak. Már 1950-ben a Nagy rét (Veľká lúka) környékén, a Murányi vár alatt félszilaj lótenyésztés terült el – a huculok. Kezdetben a cél a hucul ló tenyésztésének a megmentése volt, később azonban az erdei tevékenységekre megfelelő lovak tenyésztése és produkciója. Ezt a célt követve csak fél sikerrel járva sikerült a hucul ló keresztezése, azzal a céllal, hogy új fajtát hozzanak létre, a „szlovák hegyi ló” megnevezéssel. Később a hidegvérű norik tenyésztésébe kezdtek, majd 1995-ben elismerték a murányi típusú norik fajta nemesi tenyésztést és 1997-ben védett tenyésztésnek és a murányi típusú norik géntartaléknak nyilvánították ki. Napjainkban e típusú lovak száma a 300-at haladja meg. A lovak és a Murányi-fennsík egyesülését támogatja a ma is hírhedt Murányi Ródeó, mely Szlovákia egyik legnagyobb rendezvénye.

Régiónk ellenkező szögletében Szikla (Sihla) és Feketebalog (Čierny Balog) községében 1999-ben hála a hucul lovak csodálóinak létrejött a nonprofit Szlovák hucul klub, melynek az elsőszámú célja a huculok, mint egyedülálló faj megmentése és védelme. Ma Szikla csordájában több mint 40 lovat találhatnak. Minden éven attraktív és hatalmas rendezvények szerveződnek a lovak számára – „Hucul parádé”.

Harmadik okként a betyárság megújult tradícióját említenénk meg Fenyves-hágón, Fabó-galya (Fabová hoľa) és Klenóci-Vepor (Klenovský Vepor) között, Breznóbánya (Brezno) és Tiszolc (Tisovec) községeket egyesítő útvonalon. A hucul szószerinti megnevezése a román nyelvből származik, melynek fordítása „betyár”. A Hucul Magisztrál által szeretnénk a vendégek számára a „hucul nyergében” bemutatni a hucul, a betyár és maga a Murányi-fennsík – Fekete-Garam betyárságának jelenjét és múltját..


logo hucul logo Narodny park logo Muranska planina logo Vydra logo Salas Zbojska logo Klaster Horehronie
logo regionalny operacny program logo europska unia
Ez a terv az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap által van
finanszírozva
„Befektetés az Ön jövőjébe“

Az oldal a „Hucul Magisztrál – idegenforgalom klasztere a Murányi-fennsík - Čierny Balog területén” terv keretén belül lett megvalósítva, Čierny Balog község védelme alatt
Személyes adatfeldolgozási nyilatkozat
Létszám belépés: 95922
Copyright © Huculská magistrála 2012. minden jog fenntartva
Elérhetőségről szóló nyilatkozat | Webdesign by ŽP Informatika s.r.o.